Пятница, 19.04.2024, 22:36Главная | Регистрация | Вход

Меню сайта

Наши партнёры

DIGITAL LAB STUDIO - разработчик, издатель мобильных приложений и сайтов, фото-видео студия, рекламное агентство
LUMINOF - люминофор, флуоресцент и светящиеся краски №1 в Украине!
COMPMAST - Компьютерный сервис, скорая компьютерная помощь №1 в Черкассах и Киеве 0939133710, 0967545215, 0501373907
Автовыкуп Черкассы и Украина №1 0939133710, 0967545215, 0501373907
TRUFEL - высококачественный трюфель и трюфельные продукты №1! Грибы трюфели, трюфеля, трюфель в Украине!
Шафран — высококачественный органический шафран по лучшей цене! SHAFRAN — купить шафран №1 в Украине, шафран цена!


Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter
Доски объявлений, бесплатные объявления, дать объявление - 495ru.ruКаталог экологических сайтов. Экологические проблемы и пути их решения. GlavBoard.ru Топ Україна

український каталог
Каталог сайтов Украины
Каталог
сайтів України регистрация сайта в каталогах ремонт квартиры своими руками

Добавить сайт

Поиск по сайту

Облако тегов

Глобус посещений

Опрос

Оцените наш сайт
Всего ответов: 101

Наш баннер

Нажмите "[ Получить код баннера]", скопируйте код и разместите его на своём сайте.

[ Получить код баннера]

Статистика

Главная » 2009 » Апрель » 25 » Екологічна катастрофа
Екологічна катастрофа
22:41


Керована компанією BP (British Pertoleum) платформа Deepwater Horizon біля узбережжя штату Луїзіана затонула 22 квітня після 36-годинної пожежі, що настала слідом за потужним вибухом. В результаті 11 осіб зникли безвісти та, ймовірно, загинули, ще близько 100 людей були врятовані.

Нафтова пляма, яка утворилося в Мексиканській затоці, дійшла до узбережжя американського штату Луїзіана. Про це оголосили в п'ятницю в береговій охороні США, передає Інтерфакс.
Раніше агентство Associated Press повідомило про те, що нафтова пляма, що утворилася після пожежі та затоплення бурової установки Deepwater Horizon в Мексиканській затоці, увечері в четвер досягла гирла американської ріки Міссісіпі, передає РИА "Новости".


Пляма поширюється в районі проживання безлічі видів птахів і морських тварин, зазначає агентство. Як повідомили в четвер увечері представники місцевої влади, в даний час власники великих "морських ферм", на яких вирощують рибу, крабів та креветок, намагаються в нагальному порядку убезпечити свої господарства від проникнення туди нафти, передає ИТАР-ТАСС.
                  

- Причини аварії досі не встановлені, а на компанію-власника платформи вже подають до суду
- Оплата збитків від вибуху нафтової платформи обійдеться страховим компаніям в 1,5 млрд доларів

Крім того, серйозно стурбовані ситуацією в районі розливу нафти зоологи, оскільки в охопленій лихом акваторії Мексиканської затоки можуть загинути тисячі морських тварин, риб і птахів. Як зазначають екологи, вибух на плавучій нафтовидобувній платформі, що призвів до викиду у воду десятків тисяч літрів нафти, може стати найбільшою катастрофою такого роду в історії США.

В даний час нафтова пляма розтеклася на більш ніж 75 тис квадратних кілометрів. Як нагадують науковці з університету штату Луїзіана, кілька років тому набагато менша за розмірами нафтова пляма стало причиною загибелі відразу 800 пеліканів. За нинішніх масштабів розливу нафти флора і фауна регіону перебуває у величезній небезпеці, наголошують фахівці. Щороку через штати Луїзіана, Алабама та Міссісіпі мігрує величезна кількість птахів. За даними науковців, під загрозою зараз опинилися 400 видів різних живих істот, що мешкають в зоні лиха.

Поки що запобігти розростанню гігантської нафтової плями та її підходу до берегів США намагаються шляхом контрольованого спалювання її найбільш щільних частин і встановлення бонових загороджень. Застосовуються також сепаратори і хімічні дисперсанти. Напередодні поблизу району аварії фахівці виявили нову нафтову пляму.

Фахівцям поки що не вдається припинити витік нафти. За попередніми оцінками, в результаті аварії щоденно в Мексиканську затоку виливається 5 тис барелів нафти, що дорівнює приблизно 800 тис літрів. При цьому, щоб хоча б обмежити потік нафти, що надходить з незакритих свердловин, потрібно буде щонайменше кілька тижнів.

Терміни та шляхи ліквідації витоків "чорного золота" з трьох виявлених джерел визначити поки що ніхто не в змозі. Фахівці розглядають варіант буріння додаткової "розвантажувальної" свердловини, але на це, за розрахунками, піде 2-3 місяці. Для встановлення в місцях витоку спеціальної дзвоноподібної "пастки" для нафти для того, щоб збирати її на глибині і доставляти на поверхню океану з найменшим збитком для довкілля, знадобляться тижні.

На те, щоб повністю "запечатати" незакриту свердловину за допомогою роботизованих підводних установок, потрібно буде не один місяць, вважають експерти.

Подібних випадків на бурових установках не траплялося вже близько 50 років. 1964-го у Філадельфії на річці Міссісіпі стався вибух на буровій баржі. Тоді загинула 21 людина.

Американська влада вважає, що нинішня техногенна катастрофа перевершить за масштабами аварію біля берегів Аляски, де в 1989 році сів на мілину супертанкер Exxon Valdez, і в океан вилилося близько 50 тис тонн нафти. За наявними оцінками, нинішній розлив може перевищити обсяг витоку з Exxon Valdez.


Причини аварії досі не встановлені, а на компанію-власника платформи вже подають до суду

Причини аварії остаточно незрозумілі, але, як стало відомо в четвер, вишка "Діпуотер хорайзн" не була оснащена дистанційно-керованими блокувальниками, які обов'язково використовуються в інших нафтовидобувних країнах, зокрема у Норвегії та Бразилії. Вони могли б дати змогу перекрити свердловину після вибуху на платформі.

Пристрій, відомий як "акустичний перемикач", за законами США не є необхідним, але його відсутність викликає багато запитань до британської ВР. За словами директора ВР з розвідки та виробництва Дуга Саттлза, вишка була обладнана іншими системами безпеки, які повинні були запобігти початку безконтрольного виходу нафти зі свердловини на глибині близько 1,6 тис метрів від поверхні води.

Раніше влада штату Луїзіана оголосила про введення на території штату надзвичайного стану і попросила у Вашингтона невідкладної допомоги. Адміністрація США в четвер розцінила аварію платформи в Мексиканській затоці як "НП національного масштабу". Ця проблема вийшла на перше місце в порядку денному Барака Обами, зазначила британська газета Times. Він закликав владу всіх рівнів вжити термінових заходів і використовувати "всі доступні ресурси" для запобігання екологічній катастрофі.

Для ліквідації наслідків аварії на буровій платформі в затоці вже перебуває щонайменше 70 суден, які задіяні для локалізації плями і припинення витоку нафти. Крім того, на місці працюють десятки літаків і вертольотів, більше тисячі цивільних і військових фахівців.

Допомогу ВР у ліквідації розливу нафти у четвер почали надавати американські військові. Військові кораблі американського військово-морського флоту доставляють в район надзвичайної події поглинальні бонові загородження, загальною протяжністю більше 20 кілометрів, та необхідне обладнання для збору розлитої нафти.

За особистим розпорядженням Обами на місце вибуху нафтової платформи для координації робіт направлено три представники американської адміністрації. Здійснювати контроль над ситуацією в районі надзвичайної події належить міністру внутрішніх справ США Кену Салазару, міністру національної безпеки США Джанет Наполітано і главі Федерального агентства з охорони навколишнього середовища Лізі Джексон.

На прес-конференції в Білому домі Наполітано та офіційний представник Обами Роберт Гіббс "неодноразово дали зрозуміти, що, за американськими законами, відповідальність за розлив нафти і вартість очищення від нього лягають на ВР", зазначила Times. Ці заяви спричинили обвал акцій британської компанії.

На ВР, яка експлуатувала орендовану у фірми Transocean платформу, чекають численні судові позови. На неї до суду вже подали дві сім'ї жертв аварії на вишці. Представники риболовецької галузі Луїзіани і дві компанії, які ведуть промисел креветок, також внесли судові позови. Відповідачами по ряду з них будуть як ВР, так і фірма Transocean та її страховик - британська "Ллойдс".

Оплата збитків від вибуху нафтової платформи обійдеться страховим компаніям в 1,5 млрд доларів

Оплата збитків, пов'язаних з витоком нафти з нафтової платформи ВР Transocean у Мексиканській затоці, може обійтися світовому страховому бізнесу в 1,5 млрд доларів. Про це повідомила компанія Transatlantic Holdings Inc, що входить до найбільшої американської страхової групи American International Grоup.

У свою чергу аналітики американського банку JP Morgan Chase & Co оцінили витрати страхового бізнесу у зв'язку з цією аварією в 1,6 млрд доларів.

Проте поки що в підрахунки не зараховані витрати у зв'язку з очікуваним викидом нафти на узбережжя США. Фахівці не виключають, що постраждають три штати.

Як відзначають фахівці, початкові витрати на ліквідацію наслідків аварії несе BP. Частина з них потім буде покрита страховими виплатами.

BP щодня витрачає 6 млн доларів на очисні роботи і спроби зупинити витік сирої нафти за допомогою чотирьох підводних роботів. Директор BP з розвідки та видобутку Дуг Саттлз заявив в інтерв'ю телеканалу NBC, що компанія готова прийняти допомогу від кого завгодно, у тому числі від американської армії. За його словами, на повну консервацію свердловини потрібно буде до трьох місяців і, як заявив на прес-конференції гендиректор BP Тоні Хейворд, близько 100 млн доларів, пише газета "Ведомости".

Просмотров: 2711 | Добавил: ECOLOG_DL | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 1
1 ECOLOG_DL  
0

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ECOLOG © - Копирование материалов сайта разрешено ТОЛЬКО с АКТИВНОЙ ссылкой на источник www.ecolog.at.ua. Правила использования и копирования информации с сайта ECOLOG вы можете прочитать ->ЗДЕСЬ<-. Все права защищены. |2009-2015| Designed by BI_Group