Пятница, 29.03.2024, 17:49Главная | Регистрация | Вход

Меню сайта

Наши партнёры

DIGITAL LAB STUDIO - разработчик, издатель мобильных приложений и сайтов, фото-видео студия, рекламное агентство
LUMINOF - люминофор, флуоресцент и светящиеся краски №1 в Украине!
COMPMAST - Компьютерный сервис, скорая компьютерная помощь №1 в Черкассах и Киеве 0939133710, 0967545215, 0501373907
Автовыкуп Черкассы и Украина №1 0939133710, 0967545215, 0501373907
TRUFEL - высококачественный трюфель и трюфельные продукты №1! Грибы трюфели, трюфеля, трюфель в Украине!
Шафран — высококачественный органический шафран по лучшей цене! SHAFRAN — купить шафран №1 в Украине, шафран цена!


Graffiti Decorations(R) Studio (TM) Site Promoter
Доски объявлений, бесплатные объявления, дать объявление - 495ru.ruКаталог экологических сайтов. Экологические проблемы и пути их решения. GlavBoard.ru Топ Україна

український каталог
Каталог сайтов Украины
Каталог
сайтів України регистрация сайта в каталогах ремонт квартиры своими руками

Добавить сайт

Поиск по сайту

Облако тегов

Глобус посещений

Опрос

Какое ,по вашему мнению, состояние окружающей среды в Украине ?
Всего ответов: 79

Наш баннер

Нажмите "[ Получить код баннера]", скопируйте код и разместите его на своём сайте.

[ Получить код баннера]

Статистика

Главная » 2009 » Апрель » 20 » Органічні продукти в Україні
Органічні продукти в Україні
12:26
Усупереч закидам, що ринку органічної продукції в нашій країні взагалі не існує, на внутрішньому ринку України на органічне (товар, що вирощується без використання пестицидів, генно-модифікованих організмів, мінеральних добрив та синтетичних прискорювачів росту рослин) попит зростає, констатують фахівці.


Справа в тому, що велику нішу ці продукти не займають в жодній країні світу — вони формують свій ринок, який живе паралельно до ринку звичайних продуктів. І якщо в Німеччині, яка є лідером за споживанням органічної продукції, він займає всього 26%, то середньостатистичний рівень в європейських країнах складає 10—11%. «Якщо у нас найближчим часом буде зріст до 3—5%, то будемо вважати, що це вже досить значне досягнення, адже багато напрямків органічного виробництва в Україні навіть не розглядається», — констатує генеральний менеджер Міжнародної громадської асоціації учасників біовиробництва «Біолан Україна» Костянтин Яковчук-Бесараб.

Проте напрямок органічних товарів в Україні все ж розвивається. Цьому сприяє постійний попит на таку продукцію, а тому вона з’являється на полицях дедалі більшої кількості магазинів. Проте товар, що вирощується без використання пестицидів та іншого синтетичного й модифікованого «фаршу», має поки дуже вузьку асортиментну лінійку — зокрема це чотири види зернових, а також овочі (картопля, капуста, морква, столовий буряк). Надалі асоціація, в яку входять 145 членів, з них — 56 фермерів, планує розширити асортимент біологічної їжі різноманітними овочами, фруктами, молочними продуктами, м’ясом та іншим. У поточному році в межах існуючої співпраці з партнерами Асоціація планує продати не менше 30 тисяч кілограмів гречки, 37 тисяч кілограмів ячменю, 25 тисяч кілограмів пшениці та 15 тисяч кілограмів овочів.

Набагато більші об’єми органічних продуктів експортуються за кордон. В Асоціації відзначають, що в країнах Євросоюзу активно цікавляться нашими органічними зерновими та бобовими, а також насінням соняшника та льону. Таким чином виробникам біопродукції не варто хвилюватися, вважають експерти: якщо українці не сформують попит на вирощену продукцію, то в Європі вже протягом 10—15 років попит на органічну їжу перевищує пропозицію на ринку.

Проте й серед українців сьогодні дедалі частіше стає модно переходити на здоровий спосіб життя, значною складовою якого є здорове харчування. У наш час середньостатистичним покупцем органічних продуктів є жінка середнього віку та достатку, яка виховує одного чи двох дітей, а також проживає у великому місті, розповідає представник компанії, що займається обробкою органічно вирощених круп та поставкою їх в торгові мережі, Сергій Левахін. Тому для такого споживача важливі перш за все висока якість такого товару. Керівник консультативного департаменту асоціації учасників органічного виробництва Світлана Горбань переконує, що інспектор перевіряє все — від якості ѓрунту до якості вирощеного продукту. Тим паче неякісний товар від фермера просто не прийме переробник, запевняють в Асоціації.

Але навіть якісний та постійно присутній в магазині органічний товар може не задовольняти споживача своєю ціною. Як виявилось, саме ціна екологічно чистої продукції — найбільша тема для дискусій.

Основні гравці ринку не приховують, що вартість «органіки» дещо вища від звичайної продукції. Наприклад, тільки на етапі закупівлі товару від виробника за неї дають на 10—30% більше, ніж за аналогічну, проте не органічну продукцію. А в магазинах ціни на біотовари взагалі «кусаються» — в основному вони в три-чотири рази перевищують середні.

Чому ціни настільки високі? Таким питанням цікавилися не тільки журналісти, але й фермери, присутні на нещодавньому круглому столі, присвяченому питанню органічних продуктів. Фермерам доплачують всього від 10 до 30% за органічність продукції.

Чому кінцевий продукт набагато дорожчий, провідні спеціалісти конкретно відповісти не змогли. Проте акцентували увагу на значному перехідному періоді від звичайного виробництва до органічного. Він складає три роки, тобто два урожаї використовуються тільки для відгодовування тварин. Тим паче фермер, який вирішив займатися органічним виробництвом, зразу задає два питання: скільки я втрачу врожайності та скільки мені за це будуть доплачувати.

Приватний підприємець Іван Кривенко зауважує, що біологічно чисту продукцію отримати дуже просто — для цього необхідно відмовитися від хімікатів та добрив. Але вирощувати біологічно повноцінні овочі та фрукти набагато складніше. Тому в такому господарюванні дозволені органічні добрива, які не шкодять споживачам, але допомагають виростити корисний, сповнений всіма необхідними вітамінами продукт.

Дещо по-іншому на питання формування ціни біоїжі дивиться незалежний експерт Олексій Качковський, який більше семи років пропрацював інспектором та об’їздив 70% органічних господарств України. «Органічні технології за своєю собівартістю набагато дешевші, аніж традиційні хімічні, — впевнений він. — Навіть при одній і тій самій ціні на товар органічні виробники будуть у виграші». Хоча голова правління асоціації Василь Пандус переконаний, що такі високі ціни на органічні продукти в нашій країні тільки тому, що ми знаходимося на стадії перехідного періоду. А коли відсоток біотоварів виросте, то ціна автоматично знизиться до рівня 25% націнки.

Сьогодні ж, наприклад, якщо звичайна картопля коштує 3—4 гривні за кілограм, то вирощена без хімікатів обійдеться у 12 гривень, а звичайний кілограм моркви дешевший від органічної майже вп’ятеро.

Органічні продукти в українських магазинах

Асоціація "БІОЛан Україна" в 2007 допомогла випустити на ринок України органічні овочі та крупи з ТЗ «БІОЛан», які й зараз можна придбати в супермаркетах Києва та Броварів.

Органічні крупи, випущені разом з торговим партнером ТМ «Жменька» можна знайти в 12 супермаркетах. Ці продукти відрізняються не тільки упаковкою та наявністю ТЗ «БІОЛан», а й своїми якостями. Дізнатись більше Ви зможете до кінця листопада у наших промоутерів за адресами:



Назва супермаркету Адреса
МегаМаркет вул. Горького (Антоновича), 50
МегаМаркет вул. Гетьмана (Індустріальна), 6
МегаМаркет м.Бровари, вул. Київська, 316 (ТЦ Термінал)
МегаМаркет вул. Сурікова, 3
Метро пр. Григоренка, 43
Метро Кільцева дорога, 1-В
Метро пр. Московсский,26-В
Білла Україна вул. Гришка, 3
Білла Україна вул. Петропавловська, 2
Білла Україна пр. Маяковського, 85
Вест Лайн пр. Героїв Сталінграду, 27Б
Вест Лайн вул. Бальзака, 2А


Нагадуємо, що промо-кампанія проходить з 14 по 30 листопада за допомоги агенції Pro-Motor.
Час роботи промоутерів в робочі дні з 16.00 до 20.00, у вихідні – з 11.00 до 15.00.

Також органічні овочі та крупи ви можете знайти в мережі супермаркетів "Чумацький шлях" за адресами:
вул. Кіквідзе, 2/34, тел:(044)295 90 00
вул. М.Коцюбінского, 2а, тел:(044)234 15 07
пр.Перемоги, 7, тел:(044)238 03 69 та

на поличках першого органічного магазину Натур Бутік за адресою вул. Кіквідзе, 6 (ст. метро Дружби Народів). Тел.: (044) 285-51-25

Просмотров: 916 | Добавил: ECOLOG_DL | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
ECOLOG © - Копирование материалов сайта разрешено ТОЛЬКО с АКТИВНОЙ ссылкой на источник www.ecolog.at.ua. Правила использования и копирования информации с сайта ECOLOG вы можете прочитать ->ЗДЕСЬ<-. Все права защищены. |2009-2015| Designed by BI_Group